mar464 - Marine Microbiology

mar464 - Marine Microbiology

Institute for Chemistry and Biology of the Marine Environment 6 KP
Semester courses Wintersemester 2021/2022
Lehrveranstaltungsform: Vorlesung und Übung
  • No access 5.13.501 - Physiology and Life modes of Prokaryotes Show lecturers
    • Dr. Bert Engelen
    • Prof. Dr. Martin Könneke
    • Dr. Marion Pohlner

    Monday: 12:15 - 13:45, weekly (from 18/10/21)
    Dates on Friday, 22.10.2021, Friday, 05.11.2021, Friday, 19.11.2021, Friday, 17.12.2021, Friday, 21.01.2022 12:15 - 13:45, Wednesday, 09.02.2022 12:00 - 14:00
  • No access 5.13.503 - Microbial Diversity Show lecturers
    • Prof. Dr. Thorsten Henning Brinkhoff
    • Prof. Dr. Meinhard Simon
    • Dr. Liliana Cristina Moraru
    • Dr. Bert Engelen
    • Dr. Martine Berger
    • Dr. Sara Billerbeck

    Wednesday: 12:15 - 13:45, weekly (from 20/10/21)
    Dates on Friday, 29.10.2021, Friday, 12.11.2021, Friday, 26.11.2021, Friday, 14.01.2022, Friday, 28.01.2022, Friday, 18.02.2022 12:15 - 13:45
Hinweise zum Modul
Prerequisites
Keine
Prüfungszeiten
Klausur am Ende der Veranstaltungszeit oder mündliche Prüfung nach Maßgabe der Dozentin oder des Dozenten.
Module examination

1 benotete Prüfungsleistung

Klausur oder mündliche Prüfung nach Vorgabe der Dozenten

Aktive Teilnahme
Aktive Teilnahme umfasst z.B. die regelmäßige Abgabe von Übungen, Anfertigung von Lösungen zu Übungsaufgaben, die Protokollierung der jeweils durchgeführten Versuche bzw. der praktischen Arbeiten, die Diskussion von Seminarbeiträgen oder Darstellungen von Aufgaben bzw. Inhalten in der Lehrveranstaltung in Form von Kurzberichten oder Kurzreferat. Die Festlegung hierzu erfolgt durch den Lehrenden zu Beginn des Semesters bzw. zu Beginn der Veranstaltung.

Skills to be acquired in this module

The aim of the module "Marine Microbiology" is to impart knowledge on microbial metabolisms, physiology and diversity of groups of prokaryotes, eukaryotic microorganisms and viruses. In the lecture “Physiology and Life Modes of Prokaryotes”, the students learn the basic mechanisms of microbial metabolism. In the lecture “Microbial Diversity”, the most important groups of microorganisms and viruses are introduced and the students learn how to determine diversity by classical and modern taxonomic markers. Furthermore, problems and principles of measuring diversity, e.g. by modern bioinformatic analyses, are also explained.

Professional competences

The students:
-
get to know abundant and ecologically relevant groups of microorganisms, their distribution in the environment, as well as their physiological and genomic characteristics
-
get to know the most relevant microbial metabolisms and the physiological diversity of microorganisms
-
will learn methods and theories how microbial diversity is measured
-
get insights into aspects of microbial interactions and how this shapes diversity

Social skills

The students:
-
interact with students of the international “Master Microbiology” program

Self-competence

The students:
- deepen their communication skills in English


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